Literární web Sůvička

Hamburk III – St. Georg, Binnenalster, Außenalster


Eva

Na sobotu jsme si s Katkou naplánovaly jezera Alster. Od hotelu Arcotel Rubin jsme vyrazily po Danziger Straße. Je to poklidná ulice s alejemi a parky, zcela odlišná od rušné Steindamm Straße, která se s ní u hotelu kříží.  Kostel Domkirche St. Marien, zvaný též Mariendom, je obklopen zelení:

Byl postaven v novorománském slohu v roce 1893, od roku 1995 je katedrálním kostelem římskokatolické arcidiecéze Hamburk a v roce 2009 byl zapsán na seznam památek v centru Hamburku.

Byl otevřený, tak jsem si ho prohlédly i zevnitř.

Pak jsme se proplétaly nádhernými ulicemi ve čtvrti St. Georg, které jsou rovněž plné zeleně.  Říkaly jsme si s Katkou, že to tu vypadá úplně jinak než třeba ve čtvrti Altstadt nebo Hafen City, že každá část Hamburku je osobitá, originální a hlavně odlišná.

St. Georg je vyhlášená gay čtvrť, čemuž nasvědčovaly gay centra a gay kavárny, před nimiž posedávali a svorně se družili gayové. Bylo mi blbý je fotit, prostě v sobě nemám buňky bulvárního novináře. Je zde také mnoho uměleckých ateliérů a designových obchodů.

Nečekaně jsme se ocitly u hlavního nádraží na severní straně.

Naproti nádraží je galerie Hamburger Kunsthalle, která shromažďuje a vystavuje sbírky výtvarného umění už od středověku po současnost a zaměřuje se zejména na 19. století.

Zrovna zde probíhala výstava Williama Blaka pod názvem William Blakes Universum. Pamatuji si ho ze školy jen jako básníka, nevěděla jsem, že také maloval, a co jsem se dívala na netu, tak úžasně. Přesně styl, co se mi líbí. Zde odkaz https://www.hamburger-kunsthalle.de/en/exhibitions/william-blakes-universe

Nebyly jsme si jisté, zda jsme se od nádraží vydaly správným směrem, tak jsme se poptávaly kolemjdoucích, ale všichni byli turisté jako my. Teprve pán s pejskem nám poradil. Říká se, že Češi jsou národ pejskařů, obyvatelé Hamburku jim však tvrdě konkurují, pejskařů je tu požehnaně.  Od nádraží je to kousek k jezeru Binnenalster. Binnenalster (Binnen = vnitřní) a Außenalster (Aussen = vnější) jsou umělá jezera na řece Alster. Uprostřed Binnenalster je vodotrysk:

Vnější jezero navazuje na vnitřní a oddělují je dva mosty, silniční most Kennedybrücke a železniční a silniční most Lombardsbrücke:

 

V přístavišti můžete nasednout do parníku, který vás povozí po obou jezerech.

Z protějšího břehu Binnenalster je parádní výhled na město, zejména na starou radnici:

Nad jezerem se vypínají tři věže hlavních luteránských kostelů a věž radnice, viděno odleva:  Hlavní kostel svatého Petra (Hauptkirche St. Petri), Hlavní kostel svatého Mikuláše (Hauptkirche St. Nikolai), Stará radnice ve Starém městě (Altstadt- Rathaus) a Hlavní kostel svatého Michaela (Hauptkirche St. Michaelis):

Vylezly jsme na most, přešly na druhou stranu a pokoušely se někudy dostat k druhému jezeru, ale nebylo kudy.

Sešly jsme zase dolů k jezeru Binnenalster a tam byl podchod, kterým jsme prošly k jezeru Außenalster.

Außenalster je ráj jachtařů, kanoistů a rybářů

Kotví tu hodně velkých lodí s restauracemi. Chtěly jsme si užít romantickou klasiku a poobědvat s výhledem na jezero,  jenomže všechny restaurace na lodích jsou určeny jen pro členy jachtařských klubů. Tak jsme se podél obou jezer vrátily do centra města na náměstí Rathausmarkt se Starou radnicí. Právě tu probíhaly městské slavnosti, před radnicí se konal koncert pod širým nebem a v hospodách bylo zoufale narváno. Proplétaly jsme se davem v podloubí historických budov a tam jsme ji objevily, restauraci, kde bylo místo.

Sedly jsme si, vybraly si z nabídky levnějších jídel, já Caesar salát, Katka avokádovou pastu s toustem.  Nejsem škrt, ale dávat 40 éček za vídeňský řízek se mi fakt nechtělo. Podívala jsem se na hodinky na ruce, ale byly fuč. Ještě u jezer jsem je měla. Někdo mi je v tom davu v podloubí ukradl. Aspoň bude mít hezký dárek pro děti, protože byly dětské.

Z radničního náměstí Rathausmarkt je nádherná procházka podél kanálu Alsterfleet až k Labi. Ale o tom až příště.

 

Zařazeno v kategorii Hamburk, Postřehy, Reportáže, cestování


Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a