Literární web Sůvička

John Wineland: Jádro muže


Renata Petrickova

Je jádro muže tvrdé a agresivní? Nebo jemné a citlivé? Někde mezi… tvrdý muž, který vnímá. Který je empatický a zároveň pozorný k vnějšímu světu, i tomu vnitřnímu. Ten, se kterým se žena cítí dobře a bezpečně. Z celé knihy jsem si nakonec stejně odnesla úvahu o tom, že jestli je muž skutečně dobrým mužem, může posoudit pouze jeho žena. A to právě měřítkem, nakolik v bezpečí se s ním cítí.

Chtě nechtě je toto přirozený ženský radar, který neošálíte tučným kontem, oblečením ani machismem.

Pokud se s vámi žena cítí ohrožena, ať už vnějšími okolnostmi, třeba tím, že na ni přehazujete své úkoly, tak nedejbože vámi samotnými v souvislosti s násilnými projevy, nejste dobrým mužem.

A co podporuje dnešní společnost, k jakým mužům vzhlíží?

Svět může tímto úhlem pohledu nyní vypadat velmi tristně, ale možná není vše ztraceno, přesně tak, jak o tom píše autor této knihy. Ve zkratce se zabývá tím, jak má mužská životaschopná energie vypadat, jak se má muž vztahovat vůči ženské energie, čím je pro něj nabuzující a čím on prospívá ženám, věnuje se rozvoji těchto dovedností a empatie a velkou část knihy tvoří i povídání o mužích mezi muži. Jak být mužům oporou, jaké muže si k sobě hledat, jak být lídrem.

Zní to krásně?
Lahodí-li toto vašemu oku, pak celá kniha bude doslova lázní pro duši. A je možná v tuto chvíli jedno, jestli jste muž nebo žena, protože je to silné čtení pro oba.

Pocta mužům.

Uznání žen.

Rovnováha.

„Ať už je dysfunkce vztahu jakákoliv, vy, maskulinní partner, musíte převzít plnou zodpovědnost. Vy jste vzorem toho, jak vypadá nedotčená integrita a důkladná reflexe. Vaše partnerka se pravděpodobně nechá inspirovat a bude vás následovat. Stejně to platí i ve vztahu, kde je žena převážně maskulinním partnerem. Ne proto, že by druhý partner nehrál žádnou roli,  ale proto, že ke změně dojde pouze tehdy, když si vymodelujete, jak v dané dynamice zaujmout zcela jiný postoj. Je to náročné cvičení, ale je to také nejjistější způsob, jak vztah zcela resetovat a vytvořit novou svěží kulturu lásky, respektu, vzájemného uctívání a sexuální intimity…“

Příjemný dojem z knihy zanechá i fakt, že je plná konkrétních příkladů a cvičení sebereflexe, nácviku komunikace, které vám pomohou poznat sami sebe a změnit své vztahy.

 

O autorovi: John Wineland se věnuje průkopnické práci s muži, čerpá ze své 30 leté praxe studia jógové intimity a zavázal se k projektu vytvořit 10 000 mužských skupin po celém světě a mezi jeho klienty patří podnikatelé, řečníci TED a kreativní tvůrci z celého světa. Následuje učení Davida Deidy.

Knihu vydalo nakladatelství Synergie, 2024, www.synergiepublishing.com

 

Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy


Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a